Uczciwy stół

kgj

|

Gość Opolski 08/2015

publikacja 19.02.2015 00:15

– Często dobre słowo lub wysłuchanie jest równie ważne jak talerz zupy czy kanapka – mówi s. Dorota SSND z Opola.

 Zimą kuchnia Caritas w Opolu przygotowuje codziennie ok. 50 posiłków Zimą kuchnia Caritas w Opolu przygotowuje codziennie ok. 50 posiłków
Karina Grytz-Jurkowska /Foto Gość

Wielki Post skłania do nawrócenia, ale też do zwrócenia się w stronę innych ludzi. Głodnych nakarmić – to jeden z uczynków miłosierdzia. Są instytucje, które się tym zajmują, wspierają je lokalne firmy i szersze programy, ale pomóc może każdy. – Choćby dziś na furcie ktoś zostawił kanapki, wiedząc, że przychodzą do nas biedni. Pomyślał o nich, nie wyrzucił – opowiada s. Dorota.

Szept o zupę

– Jeszcze parę lat temu było więcej osób, które prosiły o jedzenie, jak i tych, które chciały zapłacić im za porcję zupy czy pierogów. Teraz i klientów mniej, i naszych bezdomnych ostatnio nie widać. A ludziom, których dotyka niedostatek, coraz trudniej poprosić o talerz zupy – opowiada Małgorzata Kardasz z Baru Górniczego w Kędzierzynie-Koźlu.

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.