Tajemnice piernika

a

|

Gość Opolski 02/2017

publikacja 12.01.2017 00:00

Wystawa czasowa opowiada o przysmaku, który nie powstałby bez miodu i aromatycznych przypraw.

XIX-wieczne formy piernikarskie. XIX-wieczne formy piernikarskie.
Anna Kwaśnicka /Foto Gość

Ekspozycja w Muzeum Śląska Opolskiego w Opolu prezentuje XIX-wieczne formy piernikarskie, ale przede wszystkim na licznych planszach opisuje wszystko to, co z piernikami się wiąże. Przeczytamy, jak powstają pierniki, jak rozwijało się rzemiosło piernikowe, a także odnajdziemy kilka receptur pochodzących z różnych rejonów Europy Środkowej. Mąka, miód i przyprawy. Jako że idealna przyprawa piernikowa nie istnieje, niezwykle ważne jest dobranie odpowiedniej mieszanki cynamonu, muszkatu i goździków. Można sięgnąć również po pieprz, imbir czy anyż gwiazdkowaty. Byle z umiarem. Okazuje się, że przodka piernika można upatrywać już w starożytnym Egipcie, gdzie przysmakiem były miodowe ciasteczka.

Dostępne jest 50% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.